Zaxid fest = léto, hudba, Ukrajina  /  UKRAJINA

Marian Golis   ¦   publikováno: HlavouSrdcem, 2016

 
Hned z kraje lesa potkávám tři týpky, co na nosítkách vyrobených ze dvou dlouhých klacků nesou pěknou hromádku dříví. Ostatně pro dříví se musí každým dnem dále od hlavního tábora. Les v nejbližším okolí je vypleněn do poslední větvičky. Festival Zaxid nedaleko ukrajinského Lvova má svá pravidla, přesto zde našinec rychle pochopí, že je na východě. Parta kluků rozjíždí slušný hip hop v lese hned vedle provizorně postaveného stánku s pivem a kvasem. V bukovém porostu působí celá situace absurdně. S kloboukem před sebou si zkrátka jen vydělávají na pivo. Já kupuji od bábušky z nedaleké vesnice pár domácích vdolků s borůvkovým džemem.

O kus dál zdobí les několik portrétu Putina. Je libo zastřílet si z luku? Trefa mezi oči znamená úspěšný zásah. Široké okolí festivalového areálu působí lehce apokalypticky. Desítky stanů, stovky individuí všemožnýho ražení. Někteří se jen tak povalují v listí, jiní posedávají, pozpěvují, věší prádlo, objímají se anebo na ohništích pečou a vaří. Kyvadlovou dopravu do nejbližší vesnice obstarává koňský povoz.

Kontrola u vstupu do samotného areálu festivalu je na úrovni. Ostří hoši prohlídnou každou píď baťohu, a to hned několikrát. Jsou nekompromisní. Holce přede mnou vyhodili sklenici s džemem. Má to svou logiku. Jsme v zemi, která je ve válce. Našinec ale nemusí mít strach, jsme 1300 km od fronty a krom toho ukrajinci jsou jinak velmi přátelský a pohostinný národ.

Uvnitř už návštěvníka čeká běžnej festivalovej šrumec. Čepuje se Lvivskoe, pro otrlejší je k dispozici v plastových placatkách 40% výtečná Medovucha. Výtečně osvěží i studený čepovaný kvas (nápoj vyráběný kvašením tmavého chleba). Voní opékané klobásy, maso, zelenina. Toi toiek je dostatek. Zaprášená těla mizí pod hladinou rybníků, jež jsou součástí údolí. Sem tam stánek s cetkama. Opět Putin, tentokrát portrétován do celých rolí toaletního papíru. Takže přece jen je něco trochu jinak, než je člověk z našich krajů zvyklej. Krom dehonestace Putina může návštěvník narazit i na plakátky visící na sloupcích: "Nekupuj zboží od okupantů. Ignoruj vše ruské!". O kus dál je možno přispět na podporu dobrovolnických praporů bojujících v Donbasu. Během celých tří dnů vlají nepřetržitě nad hlavami křepčícího davu ukrajinské vlajky.

"Jste taky všichni fašisti?", "Ano, všichni jsme fašisti!", "Máte na dvorcích zakopané kulomety?", "Ano, máme!". Moderátoři a celý dav si dělá legraci z nesmyslné ruské propagandy. Všude kolem panuje přátelská atmosféra.

30 kilometrů od Lvova uprostřed lesů v Čarovné dolině, kousek od vesnice Rodatyči, se každoročně v půlce srpna rozduní repráky na třech pódiích. To je festival Zaxid (Západ). Z Prahy jen půl dne jízdy, z Ostravy pár hodin a můžete se na vlastní uši seznámit s východní hudební scénou. Od folku přes punk, rock, různou alternativu až po hard-core. Během tří dnů přes padesát vynikajících kapel. Namátkou folk-rockový Haydamaky, hiphop-rock-funk v podobě výtečných TNMK, rockový O.Torvald, úderní Brutto, funky-groove kapela Bumbox, nu-metalový Rolliks, legendární BB či elektronická Onuka, atd. Nechybí i hosté ze skutečného "Západu". Letos třeba Oomph!, Il Nino nebo Matysiahu. Loni Clawfingers, Zdob Si Zdub či Anti Flag.

Stačí sbalit spacák, stan a vyrazit. Anebo si za pár kaček najmout pokoj v nedalekém Lvově, který rozhodně taky stojí za návštěvu.

 
facebook (6K)
google (1027K)
twitter (34K)
 
Zaxid_01 (197K) Zaxid_01 (197K) Zaxid_01 (197K) Zaxid_01 (197K) Zaxid_01 (197K) Zaxid_01 (197K) Zaxid_01 (197K) Zaxid_01 (197K) Zaxid_01 (197K) Zaxid_01 (197K) Zaxid_01 (197K) Zaxid_01 (197K) Zaxid_01 (197K) Zaxid_01 (197K) Zaxid_01 (197K)

 

Copyright © Marian Golis