Road trip: 10 zemí za 14 dnů  /  BALKAN

Marian Golis   ¦   publikováno: HlavouSrdcem, 2016

 
Kdo z nás se někdy nezasnil u nějakého road movie? Auto, svoboda, dálky, zajímavá setkání, každý den někde jinde, nejistota. Dobrodruzi a romantici jistě jásají. Existuje kout Evropy, který je k tomu předurčen. Balkán! Žádný strach, nikdo na vás hned za hranicemi střílet nebude. Ani v Albánii, ani v Kosovu. Naopak.

"Co tady děláte? Copak nevíte, že tady žereme malý děti?", naznačuje drsně Srb Živko, že jsou mu dobře známy předsudky týkající se Balkánu a zvlášť jeho země. Právě jsme přijeli do Bajina Bašta a Živko nám pomáhá v tomhle zapadákově sehnat lístky na večerní koncert Dubiozy Kolektiv a nakonec i luxusní bydlení za pár kaček. Ale začněme od začátku.

Co budete potřebovat: auto, parťáka, cestovní gril, piknikovou výbavu, plavky, gps navigaci, stan, hasicí přístroj a tažné lano (povinná výbava na Balkán).

Co nás čeká: 14 dnů, 9 + 1 zemí, 3500 km

Balkán totiž za příznivou cenu nabízí maximum zážitků všeho druhu. Hory, moře, jezera, skvělá kuchyně, víno, hudba, historie, fajn lidi. Balkánci milují piknikování a grilování. Uhlí dostanete na každý pumpě a grilovat můžete, kdekoliv se vám zamane. V létě je teplo - spát se dá pod širým nebem. Koupat se lze i několikrát denně v křišťálově čistých řekách, mořích, jezerech. Chcete dnes večer bydlet pod střechou? Vyřeší to dopolední výborná káva se zmrzlinou a s tabletem v některé ze všudypřítomných kaváren. Wi-fi je skoro všude a ubytování na večer snadno vygůglíte. O jídle je skoro zbytečný se zmiňovat. Ale pozor hrozí hypervitaminóza! Krajnice silnic jsou často zaplaveny horami melounů a dalšího vynikajícího ovoce a zeleniny od vesničanů. K tomu přidejte domácí vína, pálenky, zavařeniny, medy, sýry, pečivo ….

Takže co třeba tato trasa? Brno, Bratislava, Szekszard, Osijek, Sarajevo, Mostar, Dubrovnik, Kotor, Ulcinj, Skadar, Shëngjin, Tetovo, Prizren, Guča, Brno.

Podél celé trasy je celá řada hor, koupání, památek a zajímavých míst. Vedle níže uvedených tipů, je další průzkum už tedy zcela na vás.

Maďarsko

Szekszard (aquapark), Baja (koupání v Dunaji)

Chorvatsko

Osijek (aquapark Copacabana), Džakovo (katedrála), Vukovar (mementa války), Dubrovnik

Bosna a Hercegovina

Visoko (bosenské pyramidy), Sarajevo, řeka Neretva (koupání), Mostar (historie, válka), kousek od Mostaru městečko Široki Brijeg (festival; řeka Lištica s koupáním)

Černá Hora

Kotorská zátoka (moře, zábava), Skadarské jezero (úžasná cesta z Virpazaru do Ulcinje podél jezera, krásný liduprázdný koupání ve vesničce Donji Muriči), Donji Štoj (moře a Velika plaža - spaní na písečné pláži, koupání)

Albánie

Skadar (město), Shëngjin (letovisko po albánsku, moře), celá trasa do Makedonie

Makedonie

Průjezd NP Mavrovo, jezero Mavrovo (koupání), Tetovo (město),

Kosovo

Prizren (město), Národní park Šar Planina

Srbsko

Klášter Subotica, festival v Guče (HOT TIP: největší festival balkánské dechovky na světě; rozhodně plánujte tak, abyste ho stihli), Banija Bašta (řeka Drina koupání, přehrada Perucac koupání, NP Tara, Drinská regata, v sousední Bosně kousek od hranic je Srebrenica).

Doporučená hudba do auta: Dubioza Kolektiv, Culture Shock, Goran Bregovič, Boban Markovič Orkestar, Postolar Tripper, Atheist rap, Shantel, Lemon Bucket Orkestra, Neozbiljni pesimisti, Balkan Beat Box, Gypsy Hill, Bilja Krstič

Doporučené filmy před cestou: Ničí syn, Snijeg, Země nikoho, Třetí poločas, Sud prachu, Před deštěm, Rane, Underground, Černá kočka, bílý kocour, Hezké vesnice hezky hoří, Vukovar, Válečníci, Život je zázrak, Dům k pověšení, Svědkové, Bez konce

 
facebook (6K)
google (1027K)
twitter (34K)
 
Balkan_01 (84K) Balkan_01 (84K) Balkan_01 (84K) Balkan_01 (84K) Balkan_01 (84K) Balkan_01 (84K) Balkan_01 (84K) Balkan_01 (84K) Balkan_01 (84K) Balkan_01 (84K) Balkan_01 (84K) Balkan_01 (84K) Balkan_01 (84K) Balkan_01 (84K)

 

Copyright © Marian Golis